Czy wyroby z orkiszem są przyjazne dla alergików?
Produkty orkiszowe w ostatnim czasie stają się coraz bardziej popularne. Chętnie włączamy do swojej codziennej diety orkiszowe płatki czy makaron, doceniając ich smak i wartości odżywcze. Jednak osoby uczulone na pszenicę mogą obawiać się, iż produkty orkiszowe wywołają u nich te same niepożądane objawy, co produkty pszeniczne. Czy tak faktycznie jest? Jeśli chcesz dowiedzieć się, czy alergicy mogą stosować produkty orkiszowe, zapraszamy do lektury.
Czym orkisz różni się od pszenicy?
Prawdą jest, że orkisz to odmiana pszenicy. W odróżnieniu od pszenicy jest on jednak zbożem niemodyfikowanym genetycznie, przez co jego spożywanie jest korzystne dla naszego zdrowia. Co więcej, uprawy orkiszu nie wymagają stosowania chemicznych środków uprawy roślin, więc można go uznać za zboże ekologiczne. Prawdą jest także to, że w składzie orkiszu znajduje się gluten, jednak okazuje się, że jest on dużo lepiej tolerowany przez nasz organizm, niż ten zawarty w pszenicy.
Wiele osób doświadcza objawów alergii na gluten zawarty w pszenicy, do których należą m.in.: wzdęcia, biegunki, depresja, choroba Crohna, łuszczyca czy kołatanie serca. Co ciekawe, gluten zawarty w orkiszu, jest dużo lepiej tolerowany przez osoby z alergią na gluten pszeniczny i często nie powoduje żadnych negatywnych konsekwencji zdrowotnych. Być może jest tak również dlatego, że. nietolerancję glutenu zaostrzać może fakt stosowania pestycydów, takich jak Roundup, a te są nieobecne w ziarnach orkiszu. Osoby z celiakią i nietolerancją na gluten powinny jednak sprawdzić, jak ich organizm reaguje na produkty orkiszowe.
Produkty orkiszowe dla naszego zdrowia
Jedząc płatki orkiszowe, makaron orkiszowy czy kaszę orkiszową dostarczamy swojemu organizmowi bogactwa składników odżywczych, w tym m.in. cennych witamin z grupy B, wielu składników mineralnych oraz dużej ilości błonnika. Te i inne rodzaje produktów z orkiszu zakupimy m.in. w sklepie z produktami orkiszowymi Diogra. Dzięki temu włączenie do swojej codziennej diety orkiszu stanie się proste, a jego spożywanie zapewni nam szereg korzystnych skutków dla naszego zdrowia, a także pomoże ochronić nas przed wieloma groźnymi chorobami cywilizacyjnymi, jak np. rak jelita grubego, miażdżyca czy inne choroby układu krwionośnego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana