Zboża jare - odmiany i właściwości
Zboża są w Polsce dominującą grupą roślin uprawnych. Ich ziarna stanowią wartościową paszę dla zwierząt, a produkty ich przemiału, takie jak mąka, płatki i otręby, są wykorzystywane przez człowieka. Wczesną wiosną sieje się zboża jare, które od razu zaczynają swój wzrost, dzięki czemu można je zebrać latem. Jakie są polecane odmiany gatunków zbóż jarych i czym się charakteryzują?
Odmiany pszenicy jarej
Pszenica jest najczęściej wysiewanym zbożem w Polsce. Pod jej uprawę najlepiej nadają się gleby kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego. Ciekawą odmianą pszenicy jarej jest MHR Jutrzenka, szczególnie przydatna do mniej intensywnej technologii uprawy. Zapewnia stabilne plonowanie nawet w okresach suszy. Zaleca się ją uprawiać w mieszankach zbożowych i strączkowych. Interesującą odmianą przewódkową pszenicy jarej jest Tybalt. Charakteryzuje się wysokim potencjałem plonowania, jego ziarna mają dużo białka i glutenu, a powstała z nich mąka dobrą jakość. Tybalt wyróżnia się też dużą odpornością na mączniaka i rdzę brunatną oraz wyleganie.
Odmiany jęczmienia jarego
Udział jęczmienia w strukturze zasiewów systematycznie wzrasta. Roślina ta najlepiej radzi sobie na glebach kompleksu pszennego bardzo dobrego i dobrego, pszennego górskiego i zbożowego górskiego oraz żytniego bardzo dobrego. Ciekawą odmianą jęczmienia jarego jest Brigitta. Można ją uprawiać na słabszych stanowiskach. Cechuje się odpornością na choroby i zapewnia stabilne plony nawet w bardzo suchych latach. Warto również zwrócić uwagę na jęczmień jary MHR Filar. Wcześnie dojrzewa i daje szybszy zbiór, umożliwiając przygotowanie pola pod roślinę następczą. Poza tym cechuje się odpornością na wyleganie i choroby.
Odmiany owsa jarego
W Polsce uprawia się również owies – ze względu na warunki klimatyczne tylko formę jarą. Ma on duże wymagania co do wilgotności gleby i nie jest odporny na susze, dlatego nie zaleca się go wysiewać na glebach lekkich i przepuszczalnych. Ciekawą odmianą owsa zwyczajnego jest Harnaś, wyhodowany przez Małopolską Hodowlę Roślin. Cechuje się podwyższoną odpornością na mączniaka prawdziwego i helmintosporiozę. Jest dobrą paszą dla zwierząt. Jeśli chodzi o owies nagi, warto zwrócić uwagę na odmianę MHR Harem. Można ją uprawiać na terenie całego kraju z wyjątkiem terenów wysokogórskich. Dzięki wysokiej zawartości białka i tłuszczu ma doskonałą wartość żywieniową.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana